Historie

De tuin is ontstaan op oude tuindersgrond. Ruim vijftig jaar geleden zijn wij (Jaap en Riet) hier begonnen met een kwekerij. In het begin kweekten we groenten, vervolgens bloemen. Denk hierbij aan de "leuke" bloemen. Een gedachte aan het Westland is vaak kassen vol met één soort bloemen. Wij kweekten meerdere soorten bloemen in de kassen.

Vijfentwintig jaar geleden zijn Riet en dochter Marja begonnen met het beplanten van vier bloembedden langs de weg met zo'n veertig verschillende soorten snijbloemen. Iedereen kon zelf zijn/haar boeket hieruit plukken. De Pluktuin was een feit en werd iedere keer een stukje groter.

Na acht jaar lang een echte pluktuin te zijn geweest, zijn we verder gegaan als Theetuin en Cottage Gardens. Met een bezoektuin in Engelse sferen, waar de boeketten wel uit de tuin komen, door ons geplukt.

Dus zelf plukken kan niet meer, maar zelf de bloemen uit de vazen pakken voor een mooi tuinboeket (die je ook, als je wilt, zelf mag maken) kan het hele jaar. In de zomermaanden komen deze bloemen uit de Pluktuin en zijn op biologische wijze gekweekt.

Biologisch tuinieren

In de Pluktuin kweken we sinds 1997 op biologische wijze. Dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Na al die jaren kunnen we zeggen dat we een goed natuurlijk evenwicht hebben bereikt. Naast een natuurlijke manier van kweken is dit ook een leuke bijkomstigheid als je de overstap eenmaal gemaakt hebt. In onze rondleidingen vertellen we u veel over het biologische tuinieren. En we wijzen u dan ook graag op diverse planten, beestjes en vooral de aarde.
In de aarde begint het allemaal. Hier zitten wormen en schimmels. Deze vormen allerlei algen om, vanuit de aarde, tot humus, zodat deze goed opneembaar is voor de plant.
Wormen en algen zijn hierbij een belangrijke schakel. Algen en schimmels in de aarde wisselen suikers met de haarwortels van de plant uit.
Hiernaast maken wormen de aarde luchtig door de gegraven gangetjes.

Wanneer de plant voldoende voedingsstoffen op kan nemen wordt deze sterker en zit deze menselijk gezegd lekker in zijn vel. Hierdoor is de plant minder vatbaar voor
ziekten en insecten, zoals bladluis e.a.
Ga maar na bij u zelf, bent u zelf niet helemaal fit, dan zult u eerder een griepje te pakken hebben als wanneer u topfit bent.

Om de plant nog wat "sterker"te maken spuiten we deze preventief met
een bladbemesting op basis van o.a. zeewieren.
De aarde wordt een aantal keer per jaar bemest met kruiden in korrelvorm.

We maken ons eigen compost door het bovengrondse deel van de afgestorven planten in januari/februari fijn te hakselen en dit wordt tussen de beplanting gestrooid. Het bodemleven gaat er mee aan de slag en maakt er heel snel compost van.


Een jaren geleden hebben we biologische bestrijders ingezet voor bijvoorbeeld bladluizen, dit is de roofmijt. Nu hoeft dit niet meer, we zien steeds meer biologische bestrijders in de planten zitten. Ze leiden een eigen leven in de Pluktuin.
En dit is onder andere wat we bedoelen met het natuurlijk evenwicht. De natuur lost het zelf op.

Verder koesteren we alle vogels in de tuin, door de hele tuin hangen nestkastjes.
Wist u dat een koolmeesjesechtpaar per broedsel wel 9000 rupsen aan hun jongen voert? Merels lusten heel graag slakken en broeden graag in hagen. Ook in de Pluktuin.
Naast de vogels zijn ook de egels van harte welkom. Deze eten weer graag allerlei insecten.

Wil je zelf egels in de tuin, zorg dan dat je tuin niet te netjes is, een rommelig hoekje vinden egels heerlijk om in te schuilen.
's Nachts wordt de egel actief en gaat hij op pad om voedsel te zoeken.

Zo kan je al met kleine eenvoudige handelingen natuurlijker tuinieren
en het is nog leuk ook, allerlei vogels in de tuin!

Bijen

De natuur kan niet zonder insecten, ook in de Pluktuin tref je vele verschillende variaties aan. De solitaire bij en de honingbij wil ik graag er uit lichten:

Alle bijen en hommels zorgen voor bestuiving van de bloemen en de planten. Dit is goed voor de tuin: de appel en pruimenbomen geven vruchten.

Maar ze nemen dit stuifmeel ook mee voor hun eigen nakomelingen. En in het geval van de honingbijen ook voor de koningin. Stuifmeel is superfood voor insecten. Iedere bij is er groot mee geworden! Nectar wordt uit de bloemen gehaald als voedsel. Waarvan honingbijen tevens weer honing kunnen maken.

Je hoeft in de Pluktuin niet ver te zoeken om solitaire bijen te vinden: een aantal voorkomende zijn de metselbij, de bladsnijder en de behangersbij. En staan een aantal honingbij kasten in de Pluktuin, deze worden door ons zelf onderhouden. De honing die de bijen over hebben wordt geslingerd en verkocht in het Natuur Atelier.